ВСЕРОССИЙСКИЙ НАУЧНО-ИССЛЕДОВАТЕЛЬСКИЙ ИНСТИТУТ
ПТИЦЕПЕРЕРАБАТЫВАЮЩЕЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ (ВНИИПП) –
филиал Федерального государственного бюджетного научного учреждения Федерального научного центра
«Всероссийский научно-исследовательский и технологический институт птицеводства» Российской академии наук.

ЖУРНАЛ № 6 ЗА 2009

PDF версия журнала
Подписаться на журнал

Гущин В.В.. Слово редактора 3

V.V. Goushchin. Editorial

Поздравляем с юбилеем! 4

Congratulations to the Jubilee!

события. факты. комментарии

Events. Facts.commentaries

деловыеновости 6

Business News

Риза-Заде Н.И., Красноярцев Г.В.Агропромышленный комплекс России —

основа вывода страны из кризиса 8

N.I. Riza-Zade, G.V. Krasnoyartsev. Russian Agroindustrial Complex Is a Base of the Way out of Crisis

Риза-Заде Н.И. К лидеру за знаниями и опытом 11

N.I. Riza-Zade. To the Leader for Knowledge and Experience

в центре внимания

in the spotlight

ГУ ВНИИПП: 80 лет на службе отрасли (фоторепортаж) 14

SI: VNIIPP on the Service to the Industry (Photo Spread)

Радкевич В.С., Мартынова Е.И. ЕЭК ООН: Сотрудничество продолжается 16

V.S. Radkevich, E.I. Martynova. UN EEC: Cooperation Continues

Кулишев Б.В., Максимов А.Ю. Механизация процессов глубокой переработки

тушек птицы 19

B.V. Kulishev, A.Yu. Maximov. Mechanization of Poultry Carcasses Further processing

Махонина В.Н. Определение мясных индексов качества потрошеных

тушек утки и их частей при разделке и обвалке 22

V.N. Makhonina. Determination of Duck Eviscerated Carcasses and their Parts Meat Indices during Cutting and Deboning

Абалдова В.А. Механическая обвалка — путь к повышению эффективности производства продуктов из мяса птицы 26

V.A. Abaldova. Mechanical Deboning Is a Way to Poultry Meat products producing Efficacy Increasing

Гущин В.В.,Соколова Л.А.Возможность нетрадиционного использования некоторых малоценных продуктов при промышленной переработке птицы 29

V.V. Goushchin, L.A. Sokolova. Possibility of Some Not Valuable Products Non-Traditional Use in Industrial Poultry processing

Козак С.С. Общие требования к санитарной обработке на предприятиях птицепромышленности 30

S.S. Kozak. General Requirements to Sanitary Treatment at Poultry Enterprises

Трухина Т.Ф. Анализ затрат при производстве продуктов из мяса птицы

и резервы их снижения 33

T.F. Trukhina. Costs Analysis during Producing of Poultry Meat Products and Reserves for their Decreasing

Пышненко Г.И. Убой птицы и качество тушек 36

G.I. Pyshnenko. Poultry Slaughtering and Quality of Its Carcasses

кормление и содержание

feeding & breeding

Петросян А.Б., Шабаев И.С. Использование НуПро®

в бройлерном производстве (окончание) 40

A.B. Petrosyan, I.S. Shabaev. NuPro® Use in Broiler Production

Игнатович Л.С. Добавка из бурых морских водорослей (ламинарии)

при проведении принудительной линьки кур-несушек 42

L.S. Ignatovich. Addition from Brown Algae (Laminaria) during Implementation of Forced Molting at Layers

ветеринарная медицина

veterinary medicine

Николаенко В.П.,Климов М.С. Новые антисептики для обеззараживания инкубационных яиц мясных кур и технологического оборудования инкубатория 45

V.P. Nikolaenko, M.S. Klimov. New Antiseptics for Meat Chickens Hatchery Eggs Disinfection and Technological Equipment of Hatchery Plant

Улитько В.Е., Васильев В.С. Морфо-биохимический состав крови кур-несушек

при использовании в их рационе препарата Ферросил 48

V.E. Ulitko, V.S. Vasilyev. Layers Morpho-Biochemical Blood Structure by Preparation Ferrosil Use in their Ration

УДК 636.5 : 619

МОРФОБИОХИМИЧЕСКИЙ СОСТАВ КРОВИ КУР-НЕСУШЕК

ПРИ ИСПОЛЬЗОВАНИИ В ИХ РАЦИОНЕ ПРЕПАРАТА

ФЕРРОСИЛ

Улитько В.Е., заведующий кафедрой, д-р с.-х. наук, профессор

Васильев В.С., аспирант

ФГОУ ВПО Ульяновская государственная сельскохозяйственная академия

Summary:In the paper the results of the research are described concerning influence of preparation Ferrosil on hematologic structure of laying hens’ blood and their productivity increasing. It is established that the presence of the preparation Ferrosil in compound feeds strengthens functional activity of hematopoetic system and respiratory function, increases the protein concentration in blood serum and raises the albuminous index, egg-production improves, and also there are qualitative changes in eggs chemical structure.

Аннотация:В статье описаны результаты исследований относительно влияния препарата Ферросил на гематологический состав крови кур-несушек и повышение их продуктивности. Установлено, что присутствие в составе комбикормов этого препарата усиливает функциональную активность кроветворной системы и ее дыхательную функцию, увеличивает концентрацию белка в сыворотке крови и повышает белковый индекс. Выявлено улучшение яичной продуктивности, а также изменения в химическом составе яиц.

Ключевые слова: куры-несушки, кормление, морфобиохимический состав крови, продуктивность, препарат Ферросил, функциональная активность, химический состав яиц.

Key Words: layers, morphobiochemicalblood structure, productivity, preparation Ferrosil, functional activity, eggs chemical structure.

Литература

1. Галимова А.Ф. Морфологические показатели крови кур-несушек при применении биологически активных добавок. Актуальные вопросы ветеринарной медицины // Новосиб. гос. аграр. ун-т. — 2005. — С. 237–238.

2. Гайирбегов Д., Симонов Г., Абрамов С. Ферросил в рационах ремонтного молодняка кур-несушек // Птицеводство. — 2008. — № 1. — С. 23.

3. Дьяков В.М., Федин А.С., Хавронин Д.Н., Хавронина М.В. Гематологические показатели у цыплят-бройлеров в период их откорма с использованием добавок Ферросила. Ресурсосберегающие экологически безопасные технологии получения сельскохозяйственной продукции // Мордов. гос. ун-т. — 2006. — С. 74–76.

4. Кулешов К., Трифонов Г. Влияние селенсодержащих препаратов на гематологические показатели кур // Птицеводство. — 2007. — № 3. — С. 16.

5. Лаврик С.С., Когут Г.И. Кровь, холод и жизнь. Киев: — Изд-во «Наукова думка», 1984. — 71 с.

6. Лагодюк П.З.; Ратыч И.Б.; Кирилив Я.И. Об обмене веществ и продуктивности кур-несушек при введении в корм кремниевых добавок // С.-х. биология. Сер. Биология животных. — 1989. — Т. 6. — C. 22–24.

Для контактов с автором:

Васильев Виктор Сергеевич

e-mail:kormlen09@yandex.ru

резервы отрасли

industry reserves

Хуснутдинов Б.Я., Гумарова Г.А. Продуктивные и воспроизводительные качества гусей при использовании травяной муки из серпухи венценосной 51

B.Ya. Khusnutdinov, G.A. Gumarova. productive and Rproductive Characteristics of Geese during Saw-Wort Phytobiotic Using

технологии. Продукты. оборудование

technologies. products. Equipment

ГущинВ.В., МаковеевИ.И., МитрофановН.С., МаковееваА.Л., ЧунинаГ.В., СмирноваИ.Б. Определениемассовойдоливлаги, выделившейся при размораживании тушек и частей тушек цыплят-бройлеров в зависимости от методов охлаждения 54

V.V. Goushchin, I.I. Makoveev, N.S. Mitrofanov, A.L. Makoveeva, G.V. Chunina, I.B. Smirnova. Estimation of Moisture Fraction Released during Poultry Carcasses and their Parts Defrosting Depending on Cooling Methods

Петрунина О.Н., Подвойская И.А. Разумная инъекция —

составляющая успеха 58

O.N. Petrunina, I.A. Podvoiskaya. Reasonable Injection Is a Component of Success

безопасность и качество

safety & quality

Оценка риска для здоровья человека при охлаждении тушек птицы в хлорированной воде. По материалам зарубежных исследований 60

Risk Assessment for Human Health by Poultry Carcasses Cooling in Chlorinated Water. According to materials of Foreign Researches

Литература

1. Australian NHMRC. 2004. Australia drinking water guidelines: Fact sheets -- inorganic chemicals. Australia National Health and Medical Research Council. http://www.nhmrc.gov.au/publications/. synopses/_files/adwg_11_06_fact_sheets.pdf; accessed September 24, 2007.

2. Abdel-Rahman, M.S., Berardi, M.R. and Bull, R.J.1982. Effect of chlorine and monochloramine in drinking water on the developing rat fetus. J. Appl. Toxicol., 2: 156-159.

3. Bashor, M.P., Curtis P.A., Keener K.M., Sheldon B.W., Kathariou S. and Osborne J.A. 2004. Effects of carcass washers on Campylobacter contamination in large broiler processing plants. Poultry Science 83:1232-1239.

4. Codex Alimentarius Commission (CAC). 2000. Discussion paper on the use of chlorinated water. Joint FAO/WHO food standards programme. Codex committee on fish and fishery products. CX/FFP 00/13. http://listproc.ucdavis.edu/archives/seafood/log0604/att-0061/01-fp00_13e.pdf.

5. Carlton, B.D., Barlett, P., Basaran, A., Colling, K., Osis, I. and Smith, M.K. 1986. Reproductive effects of alternative disinfectants. Environ. Health Perspect., 69: 237-241.

6. Daniel, F.B., Ringhand, H.P., Robinson, M., Stober, J.A., Olson, G.R. and Page, N.P. 1991. Comparative subchronic toxicity of chlorine and monochloramine in the B6C3F1 mouse. J. Am. Water Works Assoc., 83: 68-75.

7. Druckey, H. 1968. Chlorinated drinking water, toxicity tests involving seven generations of rats. Food Cosmet. Toxicol., 6: 147-154.

8. Eifert, J. and Sangley G. 2002. Chemistry of chlorine sanitizers in food processing. Dairy, food and environmental sanitation. 22: 534-538.

9. Entz, R.C., Thomas K.W. and Diachenko G.W. 1982. Residues of volatile halocarbons in foods using headspace gas chromatography. Journal of Agriculture and Food Chemistry. 30: 846-8494.

10. Exon, J.H., Koller, L.D., O'Reilly, C.A. and Bercz, J.P. 1987. Immunotoxicologic evaluation of chlorine-based drinking water disinfectants, sodium hypochlorite and monochloramine. Toxicology. 44: 257-269.

11. Fabrizio K.A., Sharma R.R., Demirci A., Cutter C.N. 2002. Comparison of electrolyzed oxidizing water with various antimicrobial interventions to reduce Salmonella species on poultry. Poultry Science. 81:1598-605.

12. Food Safety and Inspection Services (FSIS), USDA. 1994. Assessment of the potential risk to human health from the presence of chloroform in chicken fat and skin.

13. French, A.S., Copeland C.B., Andrews D.L., Wiliams W.C., Riddle M.M. and Luebke R.W. 1998. Evaluation of the potential immunotoxicity of chlorinated drinking water in mice. Toxicology, 125: 53-58.

14. Furukawa, F., Kurata Y., Kokubo T., Takahashi M. and Nakadate M. 1980. Oral acute and subchronic toxicity studies for sodium hypochlorite in F344 rat. Bull. Natl. Inst. Hyg. Sci. 98: 62-69.

15. Hamaguchi, F. and Tsutsui T. 2000. Assessment of genotoxicity of dental antiseptics: ability of phenol, guaiacol, p-phenolsulfonic acid, sodium hypochlorite, p-chlorophenol, m-cresol or formaldehyde to induce unscheduled DNA synthesis in cultured Syrian hamster embryo cells. Jpn. J. Pharmacol., 83:

273-276.

16. Health Canada. 2004. Drinking water chlorination. http://www.hc-sc.gc.ca/hl-vs/iyh-vsv/environ/chlor-eng.php.

17. Heikes, D.L. 1987. Pesticide and industrial chemical residues. Journal of the Association of the Official Analytical Chemists. 70: 215-226.

18. IRIS. 1994. Chlorine (CASRN 7782-50-5). Integrated Risk Information System, U.S.Environmental Protection Agency http://www.epa.gov/iris/subst/0405.htm; accessed February 10, 2006.

19. LeChevalier, M.W. 1998. Benefits of employing a disinfectant residual in distribution systems. Water Supply. 16:61-73.

20. Le Curieux , F., Marzin D. and Erb F. 1993. Comparison of three short-term assays: results on seven chemicals. Potential contribution to the control of water genotoxicity. Mutat. Res. 319: 223-236.

21. Mariott, N.G. 1999. Principles of Food sanitation, 4th edition. Aspen publishing Inc. Gaithersburg, MD.

22. Mead, G.C. and N.L. Thomas. 1973. Factors affecting the use of chlorine in spin-chilling of eviscerated poultry. British Poultry Sci. 14:99-117.

23. Muegge, O.J. 1956. Physiological effects of heavily chlorinated drinking water. J. Am. Water Works Assoc. 48: 1507-1509.

24. Odlaug, T.E. 1981. Antimicrobial activity of halogens. Journal of Food Protection.44:608.

25. Official Journal of the European Communities (OJEC). 1998. On the quality of water intended for human consumption. L330/32-L330/54. http://www.megapesca.com/eu_regulations_update/Directive_98_83_EC_03 November_1998.pdf.

26. Robinson, D., Mead G.C. and Barnes K. 1981. Detection of chloroform in the tissue of freshly eviscerated poultry carcasses exposed to water containing added chlorine or chlorine dioxide. Bulletin of the environmental contamination and toxicology. 27: 145-150.

27. U.S. Department of Agriculture. 2005. http://www.cnpp.usda.gov/Publications/DietaryGuidelines/2005/2005DGPolicy Document.pdf

28. US Environmental Protection Agency (EPA), Office of research and development, Office of emergency and remedial response. 1992. Health effects assessment summary tables. OHEA ECAO-CIN-081. Washington, DC.

29. U.S. Environmental Protection Agency (EPA) 1994. Drinking water criteria document for chlorine, hypochlorous acid and hypochlorite ion. Office of Drinking Water, U.S. Environmental Protection Agency, Cincinnati, OH.

30. U.S. Environmental Protection Agency (EPA). 1999. Reregistration eligibility decision: Chlorine gas. Office of Prevention, Pesticides and Toxic Substances, U.S. Environmental Protection Agency, Washington, DC. (http://www.epa.gov/pesticides/ reregistration/REDs/4022red.pdf ; accessed August 11, 2009).

31. Whelan, E. 2004. America's War on "Carcinogens": Reassessing The Use of Animal Tests to Predict Human Cancer Risk. American Council on Science and HealthDecember 2004. New York City.

32. Wones, R.G., Deck C.C., Stadler B., Roark S., Hogg E. and L.A. Freeman. 1993.Lack of effect of drinking water chlorine on lipid and thyroid metabolism in healthy humans. Environ. Health Perspect., 99: 375-381.

33. World health Organization (WHO). 1994. Environmental Health Criteria 163; Chloroform. International Programme on Chemical Safety. World Health Organization, Geneva.

34. World health Organization (WHO). 1998. Disinfectants and disinfectant by-products. International Programme on Chemical Safety, Environmental Health Criteria, Task Group Draft Report. PCS/EHC/98.11. World Health Organization, Geneva.

35. World health Organization (WHO) 2003. Chlorine in drinking-water. Background document for development of WHO Guidelines for Drinking-water Quality. World Health Organization, Geneva, Switzerland. WHO/SDE/WSH/03.04/45;http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/chlorine.pdf.

36. World health Organization (WHO). 2007. Food safety and foodborne illness. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs237/en/

37. World health Organization (WHO). 2008. Guidelines for drinking-water quality, 3rd edition. http://www.who.int/water_sanitation_health/ dwq/gdwq3rev /en/index.html.

Список статей, опубликованных в 2009 г. 66

List of Articles Published in 2009

Подписка-2010 68

Subscription

Журнал включен в Перечень ведущих рецензируемых научных журналов и изданий, в которых должны быть опубликованы основные научные результаты диссертаций на соискание ученой степени доктора и кандидата наук

Реклама в номере:

К 70-летию В.И. Фисинина 1 страница обложки

Выставка «Зерно. Комбикорма. Ветеринария» 2 страница обложки

Требования к оформлению научных статей 3 страница обложки

АЛВИК-Центр 4 страница обложки

ГУ ВНИИПП 38

Компания Alltech 39

ГК «ПРОВИМИ» 44

ГК «Протеин. Технологии. Ингредиенты» (ГК ПТИ) 57